Главное ААТ «Машхарчпрад» убірае бульбу 12.09.2019 304 Redactor Комментариев нет Механізатар Яўген Насевіч. «Восень — работ восем» — так часта кажуць работнікі сельгасарганізацый, дзе сапраўды праца разнастайная. А для працаўнікоў ААТ «Машхарчпрад» восенню на сваіх палетках адна справа — уборка бульбы. Трохі больш за 600 гектараў на палях СУП «Дукора-Агра» заняў «другі хлеб», які вырошчваўся для патрэб ААТ «Машхарчпрад». Прадпрыемства спецыялізуецца на вытворчасці прадукцыі з бульбы. — Мы прыступілі да ўборкі бульбы яшчэ ў канцы ліпеня, — расказвае намеснік дырэктара ААТ «Машхарчпрад» Дзмітрый Лімараў. — Першым убіралі бульбу нямецкага гатунка «піролі». Ён дае ўра-джай па 290 цэнтнераў з гектара. Бульбу ўжо выкапалі на 165 гектарах. Таксама для вытворчасці чыпсаў добра падыходзяць гатункі «журавінка» і «вектар» з высокім утрыманнем сухога рэчыва. Рэалізаваць плануюць тысячу тон бульбы ў Малдову і столькі ж — ва Украіну, дзе з-за засушлівага надвор’я сёлета атрымалі малы ўраджай. Таксама вывучаецца пытанне з пастаўкай бульбы ў Расію. Перад тым, як выкапаць бульбу, збіваюць бацвінне. Гэтым займаюцца Віктар Емяльяненка і Дзяніс Чаплыгін. На бульбаўборачных камбайнах працуюць браты Міхаіл і Уладзімір Грышукі, Анатоль Лудчынскі і Яўген Насевіч. У дзень кожны з іх убірае каля чатырох гектараў. Каб аблегчыць работу механізатараў, сёлета ўстанавілі ў кабінах бульбаўборачных камбайнаў кандыцыянеры. Вадзіцель Дзяніс Гірвель і механізатар Уладзімір Грышук. Убіраюць бульбу штодня. Адвозяць яе з поля на 10 аўтамашынах МАЗ. Ужо пачалі закладваць на захоўванне насенне. Усяго захаваць сёлета плануецца 10 тысяч тон, з якіх 400 тон — эліты. Механізатар Міхаіл Грышук. — Трэба сказаць, што бульба вырасла нядрэнная, — адзначае Дзмітрый Віктаравіч. — Нягледзячы на тое, што надвор’е цэлае лета рабіла сюрпрызы, ураджаем мы задаволены. Стаўку робім на нямецкі сорт «каралева Ганна», які валодае высокімі таварнымі якасцямі, а таксама на беларускія гатункі «брыз», «журавінка» і «вектар». 100 гектараў мы адвялі пад насенную бульбу, 250 гектараў занялі для харчовых мэт і 260 гектараў — для перапрацоўкі. Дарэчы, у планах перапрацаваць 19 тысяч тон. Бульбу на палях СУП «Дукора-Агра» разлічваюць убраць да 10 кастрычніка. Анастасія ГЛЕБАВА.